Ben je benieuwd wanneer je auto niet meer langs de keurmeester hoeft? In Nederland gelden specifieke regels voor de Algemene Periodieke Keuring (APK). Zo zijn er bepaalde voertuigen die van deze verplichting zijn vrijgesteld. Het is belangrijk om te weten of jouw auto hieronder valt, zodat je niet onnodig kosten maakt of een keuring overslaat.
Voor klassieke auto’s geldt bijvoorbeeld een APK-vrijstelling. Is jouw auto ouder dan 50 jaar? Dan mag je de jaarlijkse keuring overslaan. Ook voor elektrische auto’s zijn er speciale regels. Deze zijn namelijk vrijgesteld van de APK tot ze acht jaar oud zijn. Daarna moeten ze elke twee jaar gekeurd worden, in plaats van jaarlijks.
Het is essentieel om op de hoogte te zijn van de huidige regelgeving omtrent de APK-plicht. Zo voorkom je boetes en zorg je ervoor dat je auto veilig blijft op de weg. Check altijd de laatste informatie bij de RDW of een betrouwbare autogarage om zeker te zijn van jouw situatie. Zo blijf je zorgeloos rijden, zonder onverwachte verrassingen.
Wat houdt de APK-plicht in Nederland in?
De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte keuring in Europa om de verkeersveiligheid te bevorderen en het milieu te beschermen. In Nederland moet je auto regelmatig gekeurd worden om te zorgen dat deze aan de veiligheids- en milieueisen voldoet.
Criteria voor vrijstelling van de APK
Niet elke auto hoeft aan de APK-plicht te voldoen. Er zijn specifieke criteria waaraan je auto moet voldoen om vrijgesteld te zijn van deze keuring:
- Leeftijd van de auto: Voertuigen van 50 jaar en ouder zijn vrijgesteld van de APK. Dit geldt vanaf de dag dat het voertuig voor het eerst op de weg is toegelaten.
- Type voertuig: Bepaalde voertuigtypes zoals trekkers op landbouw- of bosbouwterreinen, bromfietsen, en sommige historische voertuigen zijn ook vrijgesteld.
- Gebruik van het voertuig: Auto’s die niet op de openbare weg rijden, zoals circuitauto’s, hebben geen APK nodig.
- Specifieke regelingen: Er zijn ook speciale regelingen voor bijvoorbeeld taxi’s en ambulances, waarbij andere termijnen voor de APK gelden.
Wanneer moet je auto wel gekeurd worden?
Als je auto niet onder de vrijstellingscriteria valt, dan moet deze periodiek gekeurd worden. De frequentie van de APK hangt af van het type brandstof, de leeftijd van de auto en het gebruik. Nieuwe benzineauto’s moeten bijvoorbeeld na vier jaar voor het eerst gekeurd worden, daarna twee keer om de twee jaar en vervolgens jaarlijks.
Wat gebeurt er tijdens een APK?
Tijdens een APK wordt je auto op verschillende onderdelen gecontroleerd:
- Verkeersveiligheid: Remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie.
- Milieu: Uitstoot van uitlaatgassen.
- Registratie: Kilometerstand, voertuigidentificatienummer en de gebruikte brandstof.
Wat als je auto niet door de APK komt?
Als je auto niet door de APK komt, krijg je een rapport met de afkeurpunten. Je moet deze gebreken binnen een bepaalde termijn laten herstellen en de auto opnieuw laten keuren. Doe je dit niet, dan mag je niet meer rijden met de auto en riskeer je een boete.
Laat je APK tijdig uitvoeren bij Automotive Binckhorst
Voorkom verrassingen en laat je auto tijdig keuren. Bij Automotive Binckhorst in Den Haag zorgen we ervoor dat je auto voldoet aan alle eisen. Plan direct je afspraak in via onze website en zorg dat je veilig en verantwoord de weg op kunt. Maak hier je afspraak.
Belang van tijdige APK-keuring
Een tijdige APK-keuring is niet alleen wettelijk verplicht, maar zorgt ook voor je eigen veiligheid en die van anderen op de weg. Bovendien voorkom je met een tijdige keuring mogelijke boetes en zorg je ervoor dat je auto in goede staat blijft.
Meest gestelde vragen
1. Wanneer hoef ik mijn oldtimer niet meer APK te laten keuren?
Als trotse eigenaar van een klassieke schoonheid op wielen, kun je een vreugdedansje maken als jouw oldtimer 50 jaar of ouder is. Vanaf dat moment is je auto namelijk vrijgesteld van de APK-plicht in Nederland. Dit betekent dat je niet meer jaarlijks of tweejaarlijks naar de keuring hoeft. Maar let op, veiligheid staat voorop! Zorg dus dat je oldtimer altijd in topconditie is. Voor meer informatie over het onderhouden van jouw klassieker, kun je terecht bij Automotive Binckhorst’s auto onderhoud service.
2. Is mijn auto APK-vrijgesteld als deze tijdelijk niet gebruikt wordt?
Staat je auto voor een langere tijd stil omdat je bijvoorbeeld een wereldreis maakt of om een andere reden? Dan kun je in sommige gevallen vrijstelling van de APK aanvragen. Dit doe je door je auto te schorsen bij de RDW. Tijdens de schorsingsperiode mag je niet rijden op de openbare weg, maar hoef je ook geen APK-keuring te laten uitvoeren. Vergeet niet de schorsing op te heffen voordat je weer gaat rijden! Heb je hulp nodig bij het voorbereiden van je auto op een lange stilstand? Kijk dan eens naar onze auto reparatie mogelijkheden.
3. Zijn er uitzonderingen op de APK-plicht voor bepaalde voertuigcategorieën?
Naast de leeftijd van je auto zijn er nog andere uitzonderingen op de APK-plicht. Zo zijn bijvoorbeeld tractoren en andere landbouwvoertuigen vrijgesteld, mits ze niet sneller kunnen dan 40 km/u en niet op de snelweg komen. Ook sommige elektrische voertuigen, zoals brommobielen, kunnen vrijgesteld zijn. Het is altijd slim om de specifieke regels voor jouw voertuigcategorie te checken. Wil je meer weten over de APK en uitzonderingen daarop? Neem dan een kijkje op onze APK-pagina voor alle details.